Jak pokračují opravy konkatedrály II

Konkatedrála Panny Marie

V průběhu zimních měsíců pokračovaly práce uvnitř konkatedrály i díky příznivému (ze stavebního hlediska) počasí. Postupně byl injektáží zpevněn strop v presbytáři, přeštukovány omítky, byla provedena výmalba a dokončeno zlacení štukových hlavic. Presbytář je tedy dokončen včetně nových oken a osvětlení. Chybí pouze dveře do kaple sv. Anny a dveře do „staré zákristie“, které jsou v restaurátorských dílnách, lavice a zapojení mikrofonů, které proběhne zároveň v celém kostele.

V kapli sv. Anny je v celém prostoru lešení, tady probíhá restaurování žebrovité klenby a omítek. Stejná situace je v kapli Panny Marie Lurdské. Uvnitř kostela na lešení v lodi probíhá zpevňování stropních omítek, vyspravení vnitřních omítek a sloupů, restaurování dřevěných hlavic sloupů a postupná výměna oken po obvodu.

Zobrazit další fotky (21)

Zvenku se odkryla první dokončená část – z pohledu od Rybího trhu, pomalu mizí lešení (proti směru hodinových ručiček) – momentálně už i od divadla – jak postupně končí etapové práce na režném zdivu a kamenných portálech konkatedrály. Otlučené omítky ve spodní části byly nahrazeny omítkami novými.

V létě by mělo být postupně dokončeno všechno výše zmíněné a jako poslední práce bude čištění a znovuzprovoznění varhan.

S poděkováním za Vaši modlitbu a finanční podporu

o. Jan Czudek